ZVLÁŠTĚ DŮLEŽITÉ PRO MOTORKÁŘE

Odpovědět
Radek7777
Příspěvky: 260
Registrován: 16 črc 2016, 20:54

ZVLÁŠTĚ DŮLEŽITÉ PRO MOTORKÁŘE

Příspěvek od Radek7777 »

Jak všickni víme, tak motorkářům chutná. Nejen jízda na moto, nejen stejky, nejen pivo, víno, ženy, zpěv. Jsou i jiné laskominy...třeba slivovice, meruňkovice, mandlovice... ;) :D
Přidávám pár informací, které vyzkoumali vědci, když to vše popíjeli...no nepopíjeli, ale prováděli rozbory pálenek....i když si myslím, že pili jak duhy a z toho se jim pomotalo v hlavě. :roll: Všechny pálenky z peckovin prý škodí zdraví, obsahují prý kyanidy...no potěš pánbůh, co budeme popíjet? ...asi bylinkové čaje. :x

Slivovice může zabíjet: Čeští vědci zjistili, že obsahuje nebezpečné látky
Mnozí věří, že štamprlička slivovice denně utužuje zdraví. Studie vypracovaná odborníky z brněnského Centra zdraví, výživy a potravin však lidové víře nedává za pravdu. V pálenkách z peckového ovoce se totiž vyskytují nebezpečné karcinogeny, které přispívají k rozvoji rakoviny.
Pravidelná konzumace alkoholu není zdravá už sama o sobě, nicméně destiláty z peckového, jádrového a bobulového ovoce mohou navíc obsahovat vysoké koncentrace sloučeniny zvané uretan neboli etylkarbamát (ETK), která způsobuje buněčné mutace a zvyšuje riziko vzniku nádorových buněk v organismu, uvedli vědci.
Víme, že ovocné pecky se nemají jíst, protože obsahují jedovaté kyanogenní glykosidy. Ve kvasech založených k pálení se však pecky běžně nechávají, protože pálence dodají "tu pravou vůni". Některé slivovice a meruňkovice dokonce voní po mandlích a výrobci to vyzdvihují jako přednost. V tomto případě obzvláště zbystřete - mandlovou vůni lihovině dodává právě kyanid.
Kyselina kyanovodíková se do kvasu uvolňuje z pecek, které praskly během rozmačkávání ovoce, ale uniká i samovolně při delším skladování. Při její reakci s etanolem pak vzniká výše zmíněný rakovinotvorný ETK. Protože se nedá odhadnout, kolik ETK vznikne v konkrétním kvasu, nelze ani určit, kolik panáků slivovice týdně je z tohoto hlediska bezpečných. Brněnští vědci nicméně vypočítali, že nadměrnou dávku ETK do sebe zřejmě dostává celá polovina konzumentů.
Alkoholické nápoje se ovšem na rozvoji rakoviny podílejí i jinými způsoby a vůbec nemusí jít jen o pálenky z peckovin. Sám o sobě škodí už jen etanol, jenž se během metabolismu mění na acetaldehyd. Tato látka poškozuje DNA a brání buňkám v jejich přirozené regeneraci, čímž otevírá prostor pro vznik buněk zhoubných.
Dlouhodobé popíjení alkoholu může navíc zvyšovat hladinu hormonu estrogenu, který je spojován s rakovinou prsu a ženských orgánů. Lékaři také upozorňují, že alkohol brání správnému vstřebávání vitamínů A, C, D a E, které nás před nádorovým onemocněním ochraňují. Nehledě na to, že se po něm přibývá na váze, což přispěje k dalším zdravotním problémům.
shutterstock-1891632157_irecept-full.jpg
miri1
Příspěvky: 333
Registrován: 01 črc 2015, 22:27

Re: ZVLÁŠTĚ DŮLEŽITÉ PRO MOTORKÁŘE

Příspěvek od miri1 »

je vidět jak se hromadně pálí ten dobrý mok - pokud je nějaká úroda, tak rychle vše posbírat a šup do bečky. Co si já vybavuji, tak pokud jsme dělali kvas sami, tak vždycky jsme pecky se švestek dávali pryč, když byly hrušky, tak jsme je krájeli a vnitřek se dával taky pryč. Bylo to pracné a zdlouhavé, ale pro sebe si člověk s tím "pohraje", nakonec i ten kvas pracoval rychleji, protože ovoce bylo již "načnuté".
Jak se dělá na kšeft, tak jde rozum stranou a pak mají "vědci" co zkoumat :o
Alois
Příspěvky: 1873
Registrován: 23 dub 2011, 00:08
Bydliště: OSTRAVA!!!

Re: ZVLÁŠTĚ DŮLEŽITÉ PRO MOTORKÁŘE

Příspěvek od Alois »

Já si myslím, že oným "vědcům" šel rozum hodně stranou. To, že pecky obsahují nějaký kyanid je celkem známý fakt a tzv. cyankali (KCN) chutná po hořkých mandlích. Pecka z broskví má právě výraznou chuť po mandlích, tedy po cyankali. Ač je v létě loupu z pecek broskví, přesto jsem pořád tady.
Při pálení může dojít k bůhví k jakým procesům - hlavně k únikům par třeba toho HCN, ale nemyslím si, že by pití pálenky mohlo být pro člověka fatální z pohledu otravy HCN.
K tomu mě vede jeden fakt a to, že pálenka se vyrábí člověkem už mnoho století a tím se i mnoho století konzumuje. Proto by měl být vůči ní člověk imunní nebo spíš tělo zvyklé na přiměřené dávky.

Slyšel jsem, že se pecky ze sliv odstraňují někdo je zase nechává. Vykrajují se jádřince apod. Prý mohou způsobit hořkost. Nevím, ale čím by pak měla slivovice vonět když ne slivama i s peckou.
Odpovědět