ZVLÁŠTĚ DŮLEŽITÉ PRO MOTORKÁŘE
Napsal: 25 dub 2021, 17:29
Jak všickni víme, tak motorkářům chutná. Nejen jízda na moto, nejen stejky, nejen pivo, víno, ženy, zpěv. Jsou i jiné laskominy...třeba slivovice, meruňkovice, mandlovice...
Přidávám pár informací, které vyzkoumali vědci, když to vše popíjeli...no nepopíjeli, ale prováděli rozbory pálenek....i když si myslím, že pili jak duhy a z toho se jim pomotalo v hlavě. Všechny pálenky z peckovin prý škodí zdraví, obsahují prý kyanidy...no potěš pánbůh, co budeme popíjet? ...asi bylinkové čaje.
Slivovice může zabíjet: Čeští vědci zjistili, že obsahuje nebezpečné látky
Mnozí věří, že štamprlička slivovice denně utužuje zdraví. Studie vypracovaná odborníky z brněnského Centra zdraví, výživy a potravin však lidové víře nedává za pravdu. V pálenkách z peckového ovoce se totiž vyskytují nebezpečné karcinogeny, které přispívají k rozvoji rakoviny.
Pravidelná konzumace alkoholu není zdravá už sama o sobě, nicméně destiláty z peckového, jádrového a bobulového ovoce mohou navíc obsahovat vysoké koncentrace sloučeniny zvané uretan neboli etylkarbamát (ETK), která způsobuje buněčné mutace a zvyšuje riziko vzniku nádorových buněk v organismu, uvedli vědci.
Víme, že ovocné pecky se nemají jíst, protože obsahují jedovaté kyanogenní glykosidy. Ve kvasech založených k pálení se však pecky běžně nechávají, protože pálence dodají "tu pravou vůni". Některé slivovice a meruňkovice dokonce voní po mandlích a výrobci to vyzdvihují jako přednost. V tomto případě obzvláště zbystřete - mandlovou vůni lihovině dodává právě kyanid.
Kyselina kyanovodíková se do kvasu uvolňuje z pecek, které praskly během rozmačkávání ovoce, ale uniká i samovolně při delším skladování. Při její reakci s etanolem pak vzniká výše zmíněný rakovinotvorný ETK. Protože se nedá odhadnout, kolik ETK vznikne v konkrétním kvasu, nelze ani určit, kolik panáků slivovice týdně je z tohoto hlediska bezpečných. Brněnští vědci nicméně vypočítali, že nadměrnou dávku ETK do sebe zřejmě dostává celá polovina konzumentů.
Alkoholické nápoje se ovšem na rozvoji rakoviny podílejí i jinými způsoby a vůbec nemusí jít jen o pálenky z peckovin. Sám o sobě škodí už jen etanol, jenž se během metabolismu mění na acetaldehyd. Tato látka poškozuje DNA a brání buňkám v jejich přirozené regeneraci, čímž otevírá prostor pro vznik buněk zhoubných.
Dlouhodobé popíjení alkoholu může navíc zvyšovat hladinu hormonu estrogenu, který je spojován s rakovinou prsu a ženských orgánů. Lékaři také upozorňují, že alkohol brání správnému vstřebávání vitamínů A, C, D a E, které nás před nádorovým onemocněním ochraňují. Nehledě na to, že se po něm přibývá na váze, což přispěje k dalším zdravotním problémům.
Přidávám pár informací, které vyzkoumali vědci, když to vše popíjeli...no nepopíjeli, ale prováděli rozbory pálenek....i když si myslím, že pili jak duhy a z toho se jim pomotalo v hlavě. Všechny pálenky z peckovin prý škodí zdraví, obsahují prý kyanidy...no potěš pánbůh, co budeme popíjet? ...asi bylinkové čaje.
Slivovice může zabíjet: Čeští vědci zjistili, že obsahuje nebezpečné látky
Mnozí věří, že štamprlička slivovice denně utužuje zdraví. Studie vypracovaná odborníky z brněnského Centra zdraví, výživy a potravin však lidové víře nedává za pravdu. V pálenkách z peckového ovoce se totiž vyskytují nebezpečné karcinogeny, které přispívají k rozvoji rakoviny.
Pravidelná konzumace alkoholu není zdravá už sama o sobě, nicméně destiláty z peckového, jádrového a bobulového ovoce mohou navíc obsahovat vysoké koncentrace sloučeniny zvané uretan neboli etylkarbamát (ETK), která způsobuje buněčné mutace a zvyšuje riziko vzniku nádorových buněk v organismu, uvedli vědci.
Víme, že ovocné pecky se nemají jíst, protože obsahují jedovaté kyanogenní glykosidy. Ve kvasech založených k pálení se však pecky běžně nechávají, protože pálence dodají "tu pravou vůni". Některé slivovice a meruňkovice dokonce voní po mandlích a výrobci to vyzdvihují jako přednost. V tomto případě obzvláště zbystřete - mandlovou vůni lihovině dodává právě kyanid.
Kyselina kyanovodíková se do kvasu uvolňuje z pecek, které praskly během rozmačkávání ovoce, ale uniká i samovolně při delším skladování. Při její reakci s etanolem pak vzniká výše zmíněný rakovinotvorný ETK. Protože se nedá odhadnout, kolik ETK vznikne v konkrétním kvasu, nelze ani určit, kolik panáků slivovice týdně je z tohoto hlediska bezpečných. Brněnští vědci nicméně vypočítali, že nadměrnou dávku ETK do sebe zřejmě dostává celá polovina konzumentů.
Alkoholické nápoje se ovšem na rozvoji rakoviny podílejí i jinými způsoby a vůbec nemusí jít jen o pálenky z peckovin. Sám o sobě škodí už jen etanol, jenž se během metabolismu mění na acetaldehyd. Tato látka poškozuje DNA a brání buňkám v jejich přirozené regeneraci, čímž otevírá prostor pro vznik buněk zhoubných.
Dlouhodobé popíjení alkoholu může navíc zvyšovat hladinu hormonu estrogenu, který je spojován s rakovinou prsu a ženských orgánů. Lékaři také upozorňují, že alkohol brání správnému vstřebávání vitamínů A, C, D a E, které nás před nádorovým onemocněním ochraňují. Nehledě na to, že se po něm přibývá na váze, což přispěje k dalším zdravotním problémům.