zasekávanie pri štarte XVS 1100

ShrekDaniels

zasekávanie pri štarte XVS 1100

Příspěvek od ShrekDaniels »

Rád by som sa podelil s vami o skúsenosti a dnešnú radosť z víťazstva nad problémami so štartovaním a chodom motora Drag Star 1100. Problémy začali koncom leta tým, že občas nenaštartoval na prvý pokus. Prvá pomoc čo som skúsil - nová baterka - nepomohlo. Počas štartu sa to zaseklo, ozval sa alarm a hotovo. Naopak na Pustom poli to chytilo na prvú šupu aj pri mínus 10 C. ??? Dohodol som sa v servise, že okrem tradičnej výmeny oleja, filtrov a sviečok, skontrolujeme ventily aj rozvody, volnobežku štartéra a odpojíme alarm - snáď to pomôže ...
No trochu pomohlo, všetko bolo v super stave, ale aj tak to pri štartovaní kopalo a sekalo a objavil sa nový problém, na volnobehu to malo chod ako jednovalec a motor sa triasol pri jazde viac ako to na čo som bol zvyknutý ...
Prvá vec, čo zabrala a podstatne situáciu zlepšila, bolo otočenie káblom na fajke ku sviečke zadného valca ... neskôr som celú fajku odšróboval, kábel skrátil asi o 1cm a znovu naň fajku natočil - pekne doprostred tých medených drôtikov.
Stále to však nebolo na 100% toš som sa to snažil vyladiť podtlakmi v karburátoroch .. nepomohlo. Strčil som moto do garáže a 3 týždne som na ňu ani nepozrel ... riešil som kopec iných problémov...

No dnes som mal čistú hlavu, tak davaj do garáže hladať problém ... našiel som dosť skorodovaný prívod na štartér, tak som to vyčistil, no stále to nebolo ono .. tak som počas voľnobehu začal skúšať dávať dole fajky zo sviečok. Keď som dal dole fajku zo zadného valca, motor zdochol - presne to aj každý očakáva. No prekvapenie nastalo, keď som dával dole fajku z predného valca - motor na chvílu nabral vyššie otáčky. Zistil som, že ak je fajka povytiahnutá asi o pol centimetra, motor sa rozbehne a ide perfektne, až na to že počujete ako preskakuje iskra medzi fajkou a sviečkou. Ak sa fajka spojí so sviečkou alebo oddiali úplne - ide to zle, alebo na jeden valec. Vymontoval som teda sviečku a zistil, že namiesto predpísaných 0,8mm má odtrh len 0,5 ! toto som upravil a motor bežal oveľa lepšie, hlavne na oba valce, no väčšina by s tým už bola spokojná.

Uvažoval som, ako je možné, že odtrh nie je na novej sviečke "v norme" - jedna možnosť, že krabička so sviečkou niekomu spadla a to vzdialenosť elektród zmenšilo, alebo pri nepresnom nasadzovaní to pritlačíte o valec. Pri tomto motore je to dosť pravdepodobné, ak si nedáte pozor - je k tomu ťažký prístup a ak máte aj padací rám, tak je to ešte horšie ..

No mne ešte vadilo, že to občas aj na voľnobehu strelilo do výfuku a po pridaní plynu sa na voľnobežné otáčky motor vracia príliš dlho a s akýmsi oneskorením .. Toto som poriešil zas reguláciou podtlakov, čo tento krát už pomohlo - u mňa stačilo regulačný šrób pootočiť asi o 35 stupňov - motor sa rozbehol rýchlejšie a pravidelnejšie a následne som klasicky znížil voľnobežné otáčky ... a - teraz je to konečne zas v 100% stave.

Ak ste už vylúčili slabú bterku a vadnú volnobežku a máte podobné problémy (viem že toto štartovanie rieši aj Alois) skúste to čo ja - hlavne dotiahnuť fajky a vymeniť sviečky, no premerajte a upravte na nich odtrh, aj keď sú nové, na 0,8mm. Skúsenejší môžu doladiť aj podlaky. ;)

pridám ešte dve veci ... skontrolovať odporúčam aj poistku na ohrev karburátorov a hlavne plynové lanko, či sa vracia hladko až na doraz a či má dostatočnú vôlu.

ďalšie odporúčania: ;)
- skontrolovať v tme, či neprerážajú samotné káble od indukčiek ku fajkám
- prilepiť nasávacie kolená v airboxe - viď foto ďalej v tomto vlákne
- precízne nastaviť ventily - až následne potom nastaviť podtlaky
- nastaviť TPS - senzor natáčania klapiek na karburátore ... to štart nezlepší, ale spotrebu určite.
- pokiaľ máte laďáky s vatou, tak tie tlmiče skontrolovať, pravdepodobne bude potrebné vatu vymeniť.
Naposledy upravil(a) ShrekDaniels dne 06 čer 2012, 10:21, celkem upraveno 2 x.
ccc24 - zážitok nemusí byť dobrý, hlavne že je intenzívny ...
Manny

Re: zasekávanie pri štarte XVS 1100

Příspěvek od Manny »

Tak to tedy smekám před tvojí invencí a nápaditostí při řešení problému.
V minulosti jsem se taky poměrně hodně šťoural v autech i motorkách a myslim si, že nejsem úplně neschopnej. Ale jeden problém mám s kterým zatím nemůžu pohnout: Když je motorka studená, chytá jak víno, baterka točí motorem jak o život. Problém nastane po zastavení např. u pumpy. Pokud motor nastartuju na poprvé, běží na volnoběh v nezvykle nízkých otáčkách třeba tak, že i chcípne(ne vždycky). Během jízdy je už pak volnoběh OK. To však není to nejhorší. Pokud ohřátý motor po startu skutečně chcípne a já se jej snažím nastartovat znovu a nebo jde o první start po krátké zastávce(motor ohřátý), stane se to, že starter "jako by" není schopen motor převalit. Baterkou to není, to vím, studeným motorem točí tak dlouho, že nemám srdce zkoušet to do konce :) Tento nezdar při startování se někdy opakuje i vícekrát po sobě. Zatím jsem však vždycky nastaroval. A přes to, že vím, že je baterka zdravá, tak při nezdaru o start občas preventivně zhasnu světla. A i když motor po zhasnutí světel okamžitě naskočí(což také není vždycky), nepřesvědčí mě nic, že zhasnutí skutečně pomohlo. Podotýkám, že to Wilda dělá co ho mám, tedy již čtvrtou sezonu. Když jsem ho kupoval, byla baterka nová ... a teď mě napadá, když to píšu, že by teoreticky mohla být celkově slabší už z výroby a že jsem jí ani nenechal přeměřit na zátěž. Vlastně je to podobné jak když jsem před lety měl patnáctku LC Introše. Tam zlobily dekompresory a projev byl stejný. To však u XV odpadá a ze zkušenosti už vím, že čím je motor teplejší(letní parna, divoká jízda ap.) tím je pravděpodobnost výskytu problému vyšší. Napadá vás něco? Je možné, že by u hodně ohřátého motoru byly třecí síly o tolik větší, než u studeného a z toho důvodu by to byla pro starter i baterku větší zátěž???
Filo

Příspěvek od Filo »

Pěkný den vespolek ,

Shreku , díky za perfektní článek a hlavně za řešení !!!! Přiznám se , že by mě
nenapadlo měřit odtrh u nových svíček .... Důležité je , že jsi závadu našel , pojmenoval
a odstranil :-)
Manny , k tvému problému : mám xv 1900 a občas se mi stane totéž , co popisuješ ty .
Taky jsem pátral , čím by to mohlo být , ale našel jsem jen jedno vysvětlení , které je dle
mého názoru přinejmenším zvláštní :-) Prý jde o to , v jaké poloze zůstanou , po vypnutí zahřátého
motoru , válce .... nevím , dle mě je to blbost , ale byla to jediná věc , kterou jsem našel .
Baterka je O.K. , veškerá elektroinstalace O.K. , svíčky O.K. , benzín O.K. , tak nevím ...
Jestli to není daň za obsah , nebo je to snad způsobeno tím , že zde mají vliv vrtání a zdvih .
Nevím to zcela přesně , ony se ty dvojbuchy nějak dělí na ...podčtvercové a nadčtvercové ...nebo tak nějak .
Nadčtvercový - průměr pístu je menší nežli jeho zdvih - např. vrtání 96 zdvih 102mm - to jsou cruisery .
Čtvercový - průměr pístu je shodný jako jeho zdvih - např. vrtání 75 zdvih 75mm - jednobuchy , endura.
Podčtvercový - průměr pístu je věší nežli jeho zdvih např. vrtání 83 zdvih 75mm - cesťáky a sporťáky .
Alois

Příspěvek od Alois »

Shreku, díky, že jsi to tu dal. Zní to logicky a včera, když jsme o tom spolu hovořili, tak jsem se rozhodl, že to nechám vše u Jardy prověřit a uvidíme.

Ještě čekám na Bobyho příspěvek, ať zde začneme řešit konečně nějaké pořádné, chlapské téma.
Manny

Příspěvek od Manny »

Trošku jsi mne Filo potěšil, že v tom nejsem sám, promiň :) Wildstar má poměrně nízký kompresní poměr(nevím jak je na tom 1900) a z toho jsem si odůvodnil absenci dekompresorů. To o tom konkrétním postavení pístů v stojícím motoru je zajímavé, ale moudrej z toho nejsem. Uvítal bych víc ohlasů a zkušeností majitelů XV
Filo

Příspěvek od Filo »

Pěkný den vespolek ,
Manny v klidu , taky jsem rád , že jsme minimálně dva :-)
1900 má kompres 9,5:1 , takže relativně klasika ...Wilda je na tom jak ? 8,5:1 ?
Ta poloha pístů se mi taky moc nepozdává , ale na druhou stranu ,
mě se to stane tak v poměru 1 neúspěšný pokus ku 10 úspěšným :-)
Přesto mě to docela sere , ani ne tak to , že se to děje , jako to , že nevím proč se to tak děje :-)
Kastan

Příspěvek od Kastan »

Ahoj Manny taky mám Wildu a občas mi to udělá taky. Když to vypnu jen na chvíli a je zahřátý po jízdě, tak točí a nechce nastartovat. Udělá to jen párkrát za sezonu, ale zase si to umí vybrat v tu nejlepší chvíli :D na srazu nebo na světlech. Jinak jsem přesvědčený, že tam dekompres máme. Je jiná než na kozím dechu, ale je tam a zapíná se jen u startování při prvním pootočení. Aspoň tak mi to bylo vysvětleno osobou nadmíru v tomto oboru vzdělanou. Prý to jen pootevře ventily. Potvrzuji jen, že tento problém není baterkou, tak točí o dušu. A nevím čím to je. Ještě, že to nedělá pořád :lol: , to by mě jeblo :D Jo a doufám, že jsem Vám udělal radost, že to nemáte sami :lol: . A až přijdete problému na kloub, tak se svěřte taky nám ostatním.
BobyShrekOLD

Příspěvek od BobyShrekOLD »

Čaute.
Manny - Filo - Kastan
Skúste odstavovať teplý motor - sytič na moment - kľúčik. Toto je skúsenosť z os. auta Š 110 L. Príčina bola vo vedome nastavenej nízkej hladine paliva v karburátore.
Toto nie je ten príspevok, čo očakáva Alois. Dúfam, že sa mi niečo cez víkend podarí.

PS : Dnes na ceste do Zvolena Shrek prestavoval odtrhy na sviečkach zo skúšobných 0,9 mm na o,75 mm. V manuáli je 0,7 až 0,8 mm. Predbežne - to bolo lepšie.
ShrekDaniels

áno, potvdzujem ďalšiu skúsenosť .. pri nastavení odtrhu na sviečkach na 0,9mm moto štartovala úplne hladko aj voľnobeh bol hladký a dokonalý - no už od rýchlosti 80km/h pri akcelerácii to viac triaslo a aj maximálny výkon sa znížil ... po nastavení odtrhu na predpísanú hodnotu 0,75mm moto štartuje ostrejšie ale akceleruje lepšie a hladšie ... ťažko sa to opíše slovami, ale rozdiel bol veľmi citelný.
A ešte jedna vec na čo som pozabudol v prvom príspevku - mám tam otvorené laufy Vance and Hines Classic II. a karburátory aj vzduchový filter v pôvodnom stave ... keď bol odtrh sviečky na jednom valci 0,5 a na druhom 0,8 moto už na voľnobehu sústavne nepravidelne strielala do výfukov - po nastavení a doladení už na volnobeh nestrelila ani raz a dnes aj počas 350km jazdy pri všetkých možných rýchlostiach strelila len jediný raz pri ubratí plynu počas jazdy dolu kopcom :P Teplota vzduchu bola 10 až 15 stupňov, aj keď to v lete možno strelí častejšie, som s tým veľmi spokojný.
Filo

Příspěvek od Filo »

Pěkný den vespolek ,
jsem rád , že se řady motek s občasným problémem u startování úspěšně rozrůstají , vítej Kaštane :-)
Boby , moje motka nemá sytič , je to stříkačka , tudíž u mě nemožnost použít při vypínání motky tebou popisovaný postup .
Shreku , to doplnění informace o laďácích , může být příčinou tvým občasných problémů . Já osobně jsem měl na svojí 1900 taky laďáky ,
ale dával jsem zpět originál lauf . Jede to sice potichu , ale mám za to , že zásah do výfuků musí být komplexní , tzn. nejen
vyměnit lauf ...
Mě spoustu lidí říkalo , že řídící jednotka si s těmi mými laďáky poradí ...houbelec , inženýři od Yamahy asi vědí , proč
tam dali takový ( ne moc hezký ) lauf :-)
Jimy

Příspěvek od Jimy »

No já si myslím to samé co Filo, zajímavé by určitě bylo dát motor na motobrzdu, diagnostiku a sledovat, jak se chová při různých změnách a úpravách, asi by nás to dost odradillo od zasahování do těchto věcí. Minimálně by to měl dělat člověk, který tomu doopravdy rozumí a je schopen nastavit případně motor těmto laďákům. Těch modernějších motorů - stříkaček se to týká podle mne ještě více. Problém asi je, že neznám servís, který by to uměl.
ShrekDaniels

Filo, výmena samotných laufov určite nepridá na maximálnom výkone ... no že by spôsobovala problém so štartom - o tom pochybujem, inak by sa o tom už dávno vedelo. Ani mne sa štartovanie výmenou nezhoršilo -zhoršilo sa až po dvoch rokoch, evidentne z inej príčiny ... navyše po opisovanej kontrole sviečok, nastavení odtrhu a vyladení podtlakov v karbecoch to štartuje na prvú šupu - bol som pre istotu skúsiť včera aj dnes :mrgreen:
A originál laufy mám v garáži pekne zbalené na horšie časy - k našim mašinám ten zvuk proste patrí - tiež nemám široko ďaleko servis, ktorý by dokázal spraviť prerábku komplexne a vyladiť to tak aby mi drag 1100 išiel cez 200km/h :twisted: toš zopár koní pre ten zvuk obetujem ;) dialniciam sa aj tak na moto zásadne vyhýbam a na ostatné cesty je tam koní až až. :P
Kastan

Příspěvek od Kastan »

Laufy mám taky otevřené a myslím, že nějaký výkon to může ubrat. Prostě od výroby na brzdě naladěný výfuk má určitě ty správné parametry. Ale já na ní zase nezávodím a ty koníky docela stačí. Jinak z laufu mi to při brzdění motorem pěkně střílí a o to bych rozhodně přijít nechtěl :D . To si občas docela vychutnávám. Tohle tokáže jen karbec :P . Jsem překvapen, že tak malá změna odtrhu na svíčce má až takový vliv. Že to vliv má je jasné, ale tolik? :o Ale zase dobrá zkušenost Shreku
Manny

Příspěvek od Manny »

To Filo: Nevím přesně kolik má Wilda kompresní poměr, ale je to skutečně někde mezi 8 až 8,5 : 1
To Kastan: to s tou dekompresí čtu prvně, to je zajímavé. Zkusím se po tom někde podívat, ale moc se mi to nezdá. Nedokážu si představit co by ve ventilovém rozvodu při startu pootevřelo jen tak ventily :?: Já však mám ten problém, že se startéru nedaří motor převalit, ne že by nechtěl chytit. Jakmile startér motorem otočí, motor naskočí hned. Tato moje porucha také není pravidelná a také se stane vždy v nejmíň vhodný okamžik :evil:
Filo

Příspěvek od Filo »

Pěkný den vespolek ,
Manny , na to by fakticky pasovala ta nepravděpodobná příčina :
záleží , v jakém postavení se nacházejí písty ve chvíli , kdy motor
vypneš :-) Přirovnal bych to k situaci , kdy malé dítě šlape na nějakém tom
dětském šlapátku a v jisté pozici šlapek se prostě z klidu nehne .
Ale já si myslím , že je to divné ....
Maarty

Příspěvek od Maarty »

přikláním se k Filovu vysvětlení, ač se jeví trochu divně. Když si vezmu, že introše neroztlačím ani na trojku - prostě ten motor neprotočím, pak úvaha o mrtvém bodě pístů se zdá na místě.
Kastan

Příspěvek od Kastan »

Automatický dokompresor..png
Automatický dokompresor..png (212.46 KiB) Zobrazeno 21550 x

Ahoj bando. Many toto je schéma toho našeho dekompresu. Jak potvrzují Filo a Maarty může to být tím, že Ti zůstane píst zrovna v té úvrati kde normálně nejde protočit a proto je tady tento systém automatické dekomprese kdy to údajně slouží jen k tomu prvotnímu protočení. Problém tedy může být třeba tady. Tohle mají snad jen ty motory s velkým obsahem. Drak to myslím nemá. Wilda jo, ostatní nevím :)
Maarty

Příspěvek od Maarty »

tak teď už vím, jak se cítí slon, když čučí do myší díry :)))
Jimy

Příspěvek od Jimy »

No pánové, nezávidím vám, doufám, že ten můj koráb nikdy mrtvý bod nebude mít, protože roztočit 4 válce nebo vůbec koráb roztlačit, to by byl hektický výkon. :D
Manny

Příspěvek od Manny »

Nooo Kastane, to jsi mne nadchnul. O tomto systému dekomprese jsem tedy neměl ani tucha. naštuduju jak to přesně funguje a začnu hledat závadu. Moc děkuji!!!
Kastan

Příspěvek od Kastan »

Manny, tak to mě těší, že jsem Ti udělal radost. Není to z mé hlavy, konzultoval jsem to s naším dvorním mechanikem, protože mne zaskočila Tvá zpráva, že tam dekompres není. Poslal mi obrázek a pokecali jsme o tom. Vypadá, to, že by problém mohl být tam. Jak na něco přijdeš dej vědět, určitě mě to bude zajímat. :)

Jimy buď v klidu. 4válce menšího objemu se roztáčejí určitě líp, než 2 velké hrnky. Ale roztláčet bych toho Tvého mazlíka zrovna nechtěl :D
Manny

Příspěvek od Manny »

První po čem určitě půjdu bude ta ovládací cívka. Trošku problém je v tom, že k poruše dochází při provozu zahřáteho stroje. Asi budu muset vymyslet provizorní kontrloku napájení cívky, abych viděl, že opravdu při inkriminovaném startování spíná (a nebo nespíná). Tu cívku určitě bude krmit nějaké relátko, které jistě také stojí za kontrolu, kabelové spoje ... předpokládám spíš elektrickou poruchu, než mechanickou. Uvidíme ... :idea:
BobyShrekOLD

Pre mňa opravdu pekná a poučná diskuzia.
Skúsim ešte dva postrehy :
ad 1 - minulý rok, keď sme to mali rozhasené, som pred cestou do Álp namontoval späť originál výfuky a problémy pretrvávali. Síce to nestrieľalo, ale zle štartovalo.
ad 2 - dnes pri prechádzke u vody, kde sa preháňali vodné skútre - vo vode išli ako OMEGA, potom na suchu, keď vyháňali vodu z výfukov (ktoré sú ináč pod hladinou) - im to pri ubratí plynu strieľalo do výfukov, čo len potvrdzuje teóriu otvorených výfukov. Podotýkam, že motory si nadstavujú cez počítač.
BlasterXXL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od BlasterXXL »

mal som orig vyfuky. potom som dal ladaky Buyak. Nijak som zmenu vykonu nepocitil, len som pocitil zvysene vibracie pri vecsej rychlosti od Buyakov (ladvinkam sa to pacilo, mne nie:) ). Tak som dal Vance Hines Classsic II. vibracie sa odstranili, vykon sa nijak nezmenil. Dal som custom K&N vzduchovy filter, dal som pretriskovanie karburatora Dynojet...tj vsetko znackove komponenty, vykon sa nijak CITELNE nezmenil. mozno na brzde by ste namerali rozdiel nejaky papierovy, pocitovy rozdiel ziadny, podla mna to pri nasich nizkootackovych motoroch sa to neda pocitit, viac pocitit vplyv vahy jazdca napriklad ;)
a na margo originalnych laufov....vyrobca je nuteny dodrziavat emisne aj zvukove EU normy, preto si zdaleka nemyslim ze originalne laufy je najoptimalnejsi a jediny spravny vykon ;) jeden mudry clovek mi povedal ze odvod spalin od motora je dolezity po prve koleno, ostatne je uz len zvuk a odvod spalin. navyse napr aj Byuaky aj Vance Hines, ako aj karburator kit, sa kupuje presne na dany typ masiny, je rovnako vyvinuty a pretestovany ako originalny diel od vyrobcu.
Like a true nature's child, We were born, born to be wild,
We can climb so high, I never wanna die!

Born to be wild
ShrekDaniels

pridám ešte dve veci ... skontrolovať odporúčam aj poistku na ohrev karburátorov a hlavne plynové lanko, či sa vracia hladko až na doraz a či má dostatočnú vôlu. Je to síce triviálna prkotina, ale niekedy práve taká maličkosť môže spôsobovať problém ;)
Alois

Příspěvek od Alois »

V pátek jsme s Jardou šli po stopách Shrekových poznatků na mém Drakovi. I přesto, že jsme žádný nesoulad s manuálem nenašli, rozhodně tato kontrola mé motce před cestou na Liptov a do Holandska nemohla ublížit. Jarda změřil odpor fajfky i kabelu, napětí při dobíjení akumulátoru v plné zátěži, kontrola svíček dopadla na super duper, netěsnost sání karburátoru, vůle lanka plynu, vyhřívání karb. atd. Vše OK. Zatím to startuje, sem tam si to kopne, ale už si z toho nic nedělám. Pokud máte možnost, tak si to nechte zkontrolovat, určitě budete jistější.
Alois

Příspěvek od Alois »

A je to tady! Ráno jdu k Drakovi, nastavím sytič, zmáčknu startér a .... Červená kontrolka imobilizéru svítí, nějaké pípání a nic.Jen to ťuklo. Shreku, to jsi taky popisoval, že? Druhý pokus s lehkým kopnutím byl už v pohodě. Dal jsem batku na nabíječku a vše ukazovalo na nabito naplno. Pak, na vyjížďce to chytlo, hned zdechlo a pak třískalo a nic. Po chvilce to už startovalo normálně.
Tož babo raď.
ShrekDaniels

včera mi to spravila tiež ... po kontrole hladiny v karbecoch .
Momentálne ma napadajú tieto možnosti :

A. je to zmenou počasia :P
B. tá motorka má dušu a zabudol si sa jej pred štartom prihovoriť :D
C. nasávaná zmes zhasne iskru a zahádže sviečku - možno by pomohlo podložiť sviečku pridaním tenkej podložky, tak aby iskrište bolo natočené vo valci inak. :?
D. ihlové ventili, alebo niečo v karburátore je jemne opotrebené a pred štartom sa do sania dostane viac benzínu ako treba - je to málo pravdepodobné, ale skús zrovnať moto skôr, ako otočíš prvý krát kľúčom .. až naštartuješ, až potom ju opri na bočný stojan. :roll:
Alois

Příspěvek od Alois »

Myslím si, že za B je správně. Motka má dušu a já zapomněl pozdravit. Vlastně má dvě duše, přední a zadní. No, je vidět, že se člověk musí chovat slušně i k motorce.
Kastan

Příspěvek od Kastan »

A myslím, že je tu ještě jedna možnost. Ten nahoře vidí kdo u dvorního mechanika s motorkou předbíhá a poté jej tvrdě ztrestá :P :P :P !!!
ShrekDaniels

a mám ďalšiu možnú príčinu problémového štartu ;)
pod nádržou sa nachádza Air chamber (vzduchová komora) a v nej sú vlepené 2 gumové kolená .. v tej komore sa zachytáva olej, čo sa dostane do sania a ten pôsobí na to soplavé lepidlo, ktoré by malo tesniť. Na detailnom snímku vidno ako to originál lepidlo vyzerá po 74 000 km na tom lepšom gumenom kolene:
Obrázek

to druhé koleno je na druhom obrázku vybraté - leží na boku a otvor zapchatý handrou (inú foto som žial nespravil)

Obrázek

to vybraté gumené nasávacie koleno sa už volne točilo ... No najhoršie je, že olej ktorý sa nazbiera v tomto Air boxe steká dolu .. bežne ho nachádzate aj v tom pochromovanom dekli na vzduchový filter. Keby stekal len tam, nič by sa nedialo - je tam na to dokonca aj "odkalovacia hadička - občas je dobre z nej ten nazhromaždený olej vypustiť. Lenže moto parkuje bežne na bočnom stojane, naklonená doľava a ten filter je napravo ... logicky teda viac oleja stečie doľava a tam už takáto odkalovačka nie je. Stále sa nič nedeje, až do momentu, keď lepidlo na tom gumenom kolienku popustí a nazbieraný olej vám počas odstavenia moto zateká rovno do spodnej časti nasávacieho hrdla karburátora pre zadný valec - tam je práve vzduchový kanálik pre voľnobeh... :roll:

až to budete mať rozobraté, budú dostupné aj mnohé elektrické konektory - kontakt sprayom ich nezaškodí prečistiť a aj to tesnenie medzi spodnou a vrchnou časťou Air chamberu odporúčam dať pre istotu nové - nech tade neťahá falošný nefiltrovaný vzduch.
Kastan

Příspěvek od Kastan »

Shreku já akorát nevím odkud se v Air boxu bere olej. To je nějaké divné. :o
Manny

Příspěvek od Manny »

Já bych řekl, že z odvětrání klikové skříně. Tak je tomu u všech čtyřtaktních motorů
ShrekDaniels

Tak som zistil, že všetky doterajšie servisné úkony síce motorke pomohli, no na zásadnú príčinu kopania pri štarte a "náladového" chodu motora som prišiel až včera po umývaní moto ... sviečka nová, fajka premeraná a dobrá, indukčná cievka dobrá ... ALE samotný kábel od indukčky na fajku na zadný valec nepravidelne a čiastočne prerážal na motor .. na pohľad síce vyzeral úplne normálne nepoškodene. No po umytí to išlo na voľnobeh striedavo 5 sekńd na dva a 5 sekúnd na jeden valec .. podľa výfukov som zistil, že hapruje ten zadný valec - a hneď bolo všetko jasné ... keď som kábel ku sviečke natočil ďalej od rebrobvania - išlo to normálne, keď som ho priblížil hádzalo to iskru aj na kostru a keď som ho dal celkom blízko, motor išiel len na jeden valec.
Smola je, že prívodné káble sú do indukčiek zaliate ... nemám chuť kôli káblu kupovať celú indukčnú cievku ktorej nič nie je ... tak som to postihnuté miesto schoval do hrubšej hadičky a je po probléme. ;)

Kto si dá so mnou Jacka? :P :mrgreen:
BobyShrekOLD

Ja - keď naleješ. Ďakujem za pripavenú moto na cesty po starej domovine a niečo k tomu. O týždeň a deň štartujem.
Alois

Příspěvek od Alois »

Na těch 3000 km do Holandska jsem nepravidelný chod neslyšel ani nevnímal, jen to startování bylo dost nejisté. Kopalo to a někdy vůbec nechytlo, někdy na první šup bez kopance. No, nevím. Jet to jelo výborně až na spotřebu (5,5-6,0 l/100) a to startování.
Filo

Příspěvek od Filo »

Pěkný den vespolek ,
kuwa Aloisi a kolik by jsi chtěl , aby ti to bralo , 3 litry ? :-)
cmelda

Příspěvek od cmelda »

Alojsi,vždyť jsme uháněli celou cestu 115 až 140 km.Při té rychlosti má 11ti stovka otáčky už trochu výše.
Ta spotřeba je akorát.Já jsem měl spotřebu 5,2 l.
Zdar Star
Jimy

Příspěvek od Jimy »

Já jsem tedy tu spotřebu nepočítal, ale určitě spotřeba byla nižší než 5,5 litru. Jeden večer jsme to s Lojzou trochu rozebírali, je to trochu dáno i jeho stylem jetí po té dálnicí, zejména při předjíždění, kdy Lojza prakticky pokaždé při přejíždění z pruhu do pruhu se snaží co nejrychleji akcelerovat, předjet a zase se zařadit do pravého pruhu. My tři jsme spíše volili tuto rychlost podle potřeby a volíme plynuléjší jízdu. Je ale i fakt, že zpět jsme jeli mnohem pružnější a rychlejší jízdu a také proti Filovi a Čmeldovi jsme absolvovali jízdy do 3 velkých měst, přímo center, pak ta jízda na pláž byla taky žrout, takže ono to není zcela objektivní srovnávání. Každopádně si myslím, že ty spotřeby jsou normální. Pod pět litrů se podle mne dostaneš jen když pojedeš max. kolem devadesátky.
Alois

Příspěvek od Alois »

Chlapi, já vím, že máte pravdu. Když jsme s Jimym jeli jak o dušu, tak jsem rezervu přepínal už při 196km. Pak jsem jel hodně opatrně-nebyla žádná pumpa ještě dalších 90km!!!! a na těch cca 4 litry jsem ujel 90km! Při tankování jsem bral 16,4l. Pozor na novou dálnici z Drážďan na Kessel, nejsou tam ještě žádné čerpačky. Akorát mě štve, že Vám to žere méně než mi a to máte 1900, 1700 a 1300 ccm. Zkrátka ten DragStar není na dlouhé cestování po dálnici, ale spíš na kratší vzdálenosti a kochačky. Kdybych mohl mít Ridera, neváhal bych. A díky radě Fila jsem měl špunty v uších a v hlavě mi přesto hučelo ještě na druhý den.
ShrekDaniels

tak posledná "čerešnička na torte" ... treba vymeniť vatu vo výfukoch ... je na 50%v prdeli a tým pádom má moto plechový zvuk ... dočítal som sa na fóre K1400 že to má na svedomí hlavne umývanie motorky :P :shock: ;) ... a moja skúsenosť z cesty do Chorvátska kde som šiel na Triumphovi 1600 a Gapy na Drakovi 1100 bola tiež taká, že tá 1600vka žrala menej - išli sme rovnakú trasu, ja som tomu dokonca občas aj vyťal a na chvílu skupine ušiel, no tankovali sme vždy spoločne a do plna a do toho Triumpha to bolo vždy o pár deci menej ako do Draka.
Jimy

Příspěvek od Jimy »

Já bych se také spíše přikláněl k tomu, že jedním z důvodů může být otázka výfuků. Vloni, kdy jsme jeli do Alp, tak Láďovům drag brával méně než Aloisovi. Další věc je, že také není motor jako motor, stejné motory se mohou chovat jinak, mít jinou spotřebu stejně jako to je u aut a nějaké to deci rozdílu bych bral jako normál.
Manny

Příspěvek od Manny »

Možná by jsme mohli udělat podobnou tabulku jako s pneumatikami, tak teď se spotřebou (nerad bych přišel k nové přezdívce např. "Excel" :lol: )
Já když Wildu honim, což se moc nestává, tak na bandu ujedu asi 250 km. Když jsme na dovolené jeli celodenní štreky, plynule rychlostí do 110 km/h, stačila mi banda i na 350 km.
ShrekDaniels

Mám excel kde sledujem spotrebu nákladných vozov, toš mi nedalo a šupol som tam aj draka 1100 ... výsledok z 50 000 km dáva priemer 5,18 l/100km pričom minimum bolo 4,2 a maximum 6,1 . Ak nemáš nič na práci, tak založ novú tému "SPOTREBA" no podľa mňa to nebude k ničomu ... ako tak relevantnú info o spotrebe by mohol dať výjazd "Wonderova Mazurka", kde sa ide v kolóne a vedúci sa mení každých 10 km , pokiaľ niekto neprepne na rezervu - potom sa ide zas natankovať do plna a dá sa vyhodnotiť ktorá mašina mala akú spotrebu na tej istej trase pri rovnakej jazde. No nám sa to na 1.WM nepodarilo - neskoro sme štartovali a nestihli sme spraviť dosť km ... :mrgreen:
Jimy

Příspěvek od Jimy »

Není to špatný nápad, aspoň každý by věděl, jak na tom je a jakou má ruku proti ostatním, lze to spojit i s nějakou vyjížďkou. Shreku, to máš podle mne velice dobrou spotřebu když vezmu v patrnost tvůj styl jízdy :D
Maarty

Příspěvek od Maarty »

moje spotřeba taky lítá od pěti do šesti litrů, jednou to bylo 4,8, tuším. Nepamatuji si ale, jestli je nižší, když jedu v koloně nebo když jedu s Maarťou, což jsou situace, kdy tak prudce nezrychluji. A tu nejnižší spotřebu jsem měl při jízdě s Čmeldou a Filem, když jsme připravovali Rakvice.
Myslím si, že právě plynulá jízda, kterou Shrek praktikuje, je cestou k nižší spotřebě, jak zmiňuje i Manny.
V loňské sezoně jsem to přestal detailně sledovat, jen orientačně kouknu, jestli jsem nad šest nebo pod šest neboli pod nebo nad 10 litrů / 100 mil - to se na tom mém anglánovi dobře počítá :)
Kastan

Příspěvek od Kastan »

Nazdar vespolek. Hoši to je taky zajímavé téma. Jen jste to třeba mohli hodit zvlášť, ať se v tom líp orientuje a hledá. Spotřeba myslím zajímá každého. Po natankování do plna si to vždy spočítám. No já se pod 5 l teda nedostal. Nejmenší byla tuším 5.04l (to ale musí být nálada se jen tak courat :( ) a největší 6.48l ale to mě chytla blbá a jel 160 a po městě kličkoval mezi autama, prostě sportovní jízda. Když jsem jel za Vámi na Liptov, tak od hranic až po dálnici jsem se držel dvou endur(jedno R1200GS) kteří ani přes dědiny nejeli pod 90 a přesto to bylo nějakých 6.1l. U tohoto velkého motoru si myslím ten rozdíl ve stylu jízdy není zas až tak veliký. Mi to dělá +/- 1,5l. U TransAlpa 650 to jde za nějakých 4,7l (děsná nuda!! :D ) a měl jsem už i 9,7l!!! To už je sakra rozdíl!!! Jasně, že plynulá jízda má na spotřebu největší vliv. To je přece u všeho. U auta mám dokonce menší spotřebu, než u motorky, protože si to hlídám a jezdím plynule. Ale ruku na srdce - kdo si na něco takového koupí motorku?? :D :D :D
Filo

Příspěvek od Filo »

Pěkný den vespolek ,
moje 1900 si bere při klidové jízdě 5,5 l . Dostal jsem se i kousek pod 5 ,
nejvíce snad něco malinko pod 6 l .
Jinak , neznáte nějakou firmu , co předělá motku na LPG ? :lol:
Jimy

Příspěvek od Jimy »

to se chceš vznášet v oblacích? :D
Maarty

Příspěvek od Maarty »

Filo píše:Jinak , neznáte nějakou firmu , co předělá motku na LPG ? :lol:
a na flašku s LPG přiděláš kolečka a budeš ji tahat za sebou :))
Odpovědět